anglèscatalàespanyolfrancès

Mil anys en peu

Al principi, la fortalesa formava part d’un recinte envoltat de muralles que s’estenia per tot el turó on està situat el poble. Segons els historiadors, es tractava d’una sola torre circular de dues plantes; la primera, un estable, i la planta de dalt, per motius de seguretat, l’habitatge.


HISTÒRIA

  1. Durant el S.XIV van arribar les guerres contra Castella i la invasió de mercenaris francesos, i el castell va tenir que ser reconstruït.

  2. Dos segles més tard, al S. XVI, es va iniciar un procés d’ampliació i remodelació a partir de la torre de l’antiga muralla. I a la segona meitat del segle XVII, una altra guerra, la famosa Guerra dels Segadors, va tornar a danyar la fortalesa i, de nou, es va haver de reconstruir.

  3. Al costat del castell, l’església es va començar a edificar a la fi del segle XVII, però les obres es van parar fins que els actuals Senyors de Montsonís, els Barons de l'Albi, van donar al conjunt el seu aspecte actual.

  4. Els Barons de l'Albi han estat presents en molts dels fets més importants de la història nacional de Catalunya. Acard de Mur i un familiar seu van portar, des de Grècia, la famosa ‘oliva arbequina’; un germà d’aquest va batejar al rei Ferran el Catòlic, i entre la descendència de la Baronia de l'Albi varem trobar, també, comandants de l’exèrcit de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil, o ambaixadors del govern català a Madrid en temps de la Guerra de Successió.