anglèscatalàespanyolfrancès

Tota una Fortalesa

La Sala dels Escuts havia estat, antigament, l’entrada principal. Fent honor al seu nom, la sala està decorada pels anomenats “escuts parlants”. Sent aquesta una característica exclusiva dels catalans, les imatges dibuixades als escuts representen el nom de la família en qüestió.

El que inicialment havia estat l’estable, es va convertir després en una habitació destinada a exposar les armes. Actualment es conserven algunes armes autèntiques i unes altres són rèpliques; també hi ha la làpida funerària de Rocabruna i un moble del segle XVIII.

 

L’ultima dependència que es visita és el calabós. En aquesta petita presó es tancaven – lligats, amb un pes d’uns 20 kg i una argolla al coll- els delinqüents abans de rebre sentència. Una vegada jutjats, i depenent de la gravetat del seu crim, els presoners o bé eren manats com esclaus de les galeres amb les quals el Comte de Barcelona conquistava la Mediterrània, o bé eren jutjats a Montsonís mateix, fent ús del “dret per força” que tenien els nobles.

Els visitants d’avui no corren aquest perill. Del calabós es passa a la botiga, on s’exposen els quadres guanyadors dels concursos de pintura ràpida; i d’allí, què millor que, impregnats d’història, passejar pel poble de Montsonís o degustar la riquíssima gastronomia típica de la comarca.